Tuesday, January 08, 2008

Juleaften.

Tjah den er vi egentlig kommet forbi. I hvert fald efter vores kalender, men i Etiopien har de juleaften d. 7 januar.
Dette har jeg venligst lånt af en bekendt.

Etiopien er en af verdens ældste kristne nationer. Her fejres julen "Ganna" ifølge den koptiske kirkes kalender d. 7. januar. Op til julen er der 40 dages faste.
De fleste går i kirke om aftenen og er der hele natten til julegudstjeneste. Efter en hel nats gudstjeneste, deltager alle i messen julemorgen klædt helt i hvidt. Ifølge urgamle traditioner tænder alle kirkegængere et lys inde i kirken og cirkulerer tre gange rundt i kirkerummet inden de finder deres ståplads (der er ingen stole i Etiopiske kirker). Messen varer cirka 3 timer.
Så samles familie og venner til den særlige etiopisk julemad; blandt andet ”Injera”, en surdejs pandekage, der bages over åben ild og spises sammen med hovedretten ”Doro wat”, som er en krydret kyllingestuvning og børnene får måske også små gaver. I modsætning til juletraditioner mange andre steder på jorden, har julegaver ingen særlig betydning i Etiopien.
Selvom juleaften er en stor aften i Etiopien, så er det faktisk ikke den største fest i forbindelse med julen. Den sker 2 uger efter jul, omkring den 20. januar, hvor 3 feriedage markerer Jesus og Skt. Michaels dåb.
Det er for at fejre helligtrekongersaften. Her marcherer de etiopiske børn i en festlig parade iført kongekroner og kapper, mens turbanklædte præster bærer broderede paraplyer. Børnene slår takten an med et iørefaldende pæreformet rasle-instrument kaldet en ”Sistrum”.
I Etiopien kalder man dagen for Timqat, og Timqat er noget helt specielt. Alle er fint klædt på. Ligesom med juleaften, så samles man også til Timqat for at gå til gudstjeneste, og bagefter mødes venner og familie og spiser god julemad.

0 Kommentarer:

Post a Comment

<< Home